| Home | Kdo jsem? |

Houževnatec jedlý

23. dubna 2016 v 20:16 | Petr

Houževnatec jedlý




Energie: 1099 kJ
Kalorie: 263 kcal
Bílkoviny: 18 g
Sacharidy: 23 g
Tuky: 2 g
Vláknina: 35 g
Pozitivní vliv na:
+ Imunita
+ Antioxidace
Prevence:
+ Stárnutí
+ Rakovina
Minerální látky:
Zinek
Mangan
Hořčík
Fosfor
Draslík
Sodík
Železo
Vitamíny:
B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D

Houževnatec jedlý můžete často najít také pod jeho asijským jménem "shii-take". Již toto samotné pojmenování mluví za všechno - v překladu tato slova totiž znamenají "elixír života". O tom, že toto pojmenování není vůbec přehnané, svědčí léčivé účinky této houby. Upravuje krevní tlak, posiluje imunitu, tlumí migrénu, zmírňuje kloubní potíže a chrání klouby, pomáhá při nachlazení, snižuje riziko vzniku akné, ochraňuje chrup před zubním kazem, povzbuzuje potenci, pomáhá s hubnutím a také předchází rakovině. Také se traduje, že právě tato houba má na svědomí dlouhověkost Japonců. Houževnatec je zkrátka a dobře klenotem na poli zdraví prospěšných potravin. Nutriční hodnoty této potraviny jsou také vskutku velmi zajímavé. Obsahem bílkovin se vyrovná masu, narozdíl od něj má však nižší obsah tuku - právě proto se hodí při hubnutí.

Chuť:
Houževnatec chutná výrazněji, než běžné houby, jakými jsou třeba žampiony. Je skutečně chutný, milovníci hub si ho jistě hned oblíbí!

Tipy:
  • Ke konzumaci se hodí pouze kloboučky. Nožičky jsou příliš tuhé, než aby byly poživatelné.
  • Pokud jste vegetarián, můžete zrovna právě tuto houbu použít jako kvalitní náhražku masa. Má poměrně nízkou energickou hodnotu, přesto však zasytí.
  • Tuto houbu je možné vypěstovat si doma. Stačí si pořídit speciální substrát s podhoubím, ze kterého můžete získat téměř jedno kilo plodnic.

Pěstování šitake doma

Autor: Zde
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama